Niemedyczne forum zdrowia
04-09-2010, 05:38 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Nagrania i wywiady z udziałem Forumowiczów, tutaj

Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dlaczego BIOSŁONE wydało książki A. Janusa  (Przeczytany 2519 razy)
Grażyna
*

MO: 05-01-2005

« : 14-11-2009, 20:30 »

Chyba jestem winien jakieś wyjaśnienie mojego udziału w tym draństwie. Dla mnie przykre jest to, że pan Janus jest kojarzony z wydawnictwem Biosłone, którego idee są dalekie od tego, co teraz robi. Dlatego nie mogę się dziwić, że ludzie tak łatwo dają się zwieść, skoro ja się dałem, więc nie mam najmniejszych pretensji do tych, którzy owczym pędem przeszli swego czasu na forum Ener-Med, zwane forum medycyny naturalnej, zaś na mnie wieszali psy nazywając szarlatanem. To świadczy, jak medycyna potrafi oślepić człowieka, że traci naturalny instynkt samoobronny i oddaje swój najcenniejszy skarb - zdrowie w ręce specjalistów od chorób.
    Decydując się na wydanie książek pana Janusa kierowałem się przesłaniem Hipokratesa: "Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością, i powinien się uczyć, jak sam może leczyć swoje choroby." Toteż pojawienie się na rynku książek pozwalających ludziom nauczyć się leczenia chorób uważałem i nadal uważam za dobry sposób uniknięcia kontaktów ze służbą (tfu!) zdrowia, a także jej "pozaprzychodniowych" zwyrodniałych odmian, pokrętnie zwanych medycyną naturalną, rozlokowanych w rozmaitych studiach urody, centrach medycyny naturalnej (wejście od podwórka), czy innych dziwnych miejscach.
    Patrząc z perspektywy czasu oraz przez pryzmat faktów, moje myślenie było skażone karygodną naiwnością. Otóż wyimaginowałem sobie, by połączyć profilaktykę z medycyną, a więc zapobieganie chorobom z ich leczeniem. W tamtym czasie po prostu brakowało mi kogoś do pomocy w szczególnych przypadkach, kiedy organizm trzeba wesprzeć na drodze do zdrowia, bo osobiście chciałem się zająć zdrowymi ucząc ich, jak o to zdrowie należy dbać, by starczyło do końca życia, i tylko na tym starałem się skupić, gdyż z doświadczenia wiem, ze gdy się robi wiele na raz, niczego nie robi się dobrze. Nie miałem nikogo do pomocy; nie było jak teraz naszych mądrych doradców - Grażyny, Zibiego, Lackyego, a także doświadczonych forumowiczów, którzy potrafią nowym forumowiczom udzielić bardzo cennych rad. Samotnie waliłem głową w mur  frusty Pamiętacie? - tak było.
    U pana Janusa ujęło mnie hasło głoszone także przeze mnie - "Weźcie swoje zdrowie we własne ręce." Wówczas naiwnie sądziłem, że to hasło jest jednoznaczne i znaczy to co znaczy - by wziąć swoje zdrowie we własne ręce i nie oddawać go nikomu, bo tylko nam jest ono potrzebne, inni zaś są zainteresowani nie naszym zdrowiem lecz naszymi chorobami, gdyż na naszym zdrowiu nie da się zarobić, zaś leczenie naszych chorób to jeden z najlepszych biznesów jakie dotychczas wymyślono. Teraz doszedłem do wniosku, że ktoś, komu na studiach wyprano mózg, następnie wiele lat wydawał skierowania na badania mające na celu wykrycie choroby, postawienie diagnozy po to, by leczyć tę chorobę antybiotykami, ktoś taki nie ma żadnego przygotowania do profilaktyki zdrowotnej i wspierającej ją medycyny ludowej. Staje się po prostu przechrztą, czyli potrafi jedynie zamienić antybiotyki na probiotyki, ale nie przestanie być lekarzem, więc wciąż będzie wysyłać pacjentów na badania mające wykryć patogeny, by potem z nimi walczyć.
    Na początku patogen był jeden - Candida albicans, a popularnym badaniem było badanie kału na jego obecność. Wiele czasu musiałem poświęcić, by wyjaśnić, że to nie jest żaden patogen, a gdy już mi się to udało, ni z gruszki, ni z pietruszki... pojawił się nowy - pasożyty. Oczywiście nie mogłem się zgodzić z tą głupawką zwalczania pasożytów, więc w zasadzie ucieszyłem się, gdy pan Janus postanowił założyć swoje forum, a nawet złożyłem deklarację, że potrzebujących będziemy tam kierować. Jednak szybko przejrzałem na oczy, do czego to zmierza, gdyż już w pierwszych dniach istnienia forum Ener-Medu przeczytałem kłamliwą wypowiedź ichniej specjalistki od pasożytów, jakoby glistą ludzką mógł się zarazić jeden człowiek od drugiego, i że w razie wykrycia glisty u dziecka należy "przeleczyć" nie tylko jego rodzeństwo i rodziców, ale także dziadków - hurtem do trzeciego pokolenia. Jeszcze bardzie zdziwiło mnie, gdy pan Janus zaczął jakimiś pokrętnymi argumentami bronić tego fałszu. I tak jest do dzisiaj, gdyż tamto forum służy tylko jednemu - darmowej reklamie przy użyciu fałszu, a nazwanie go forum lekarza jest szczytem tego fałszu. Jest po prostu wyłudzaniem pieniędzy podszywając się pod szanowany przez wielu pacjentów zawód lekarza, mimo że prawa do wykonywania tego zawodu się nie ma, a jedynie do grzecznościowego tytułu "dr" (nie mylić z doktorem jako stopniem naukowym, na co już dawno zwracał mi uwagę pan Grzegorz). To tak, jakby Oleksy przydzielał koncesje na zakup szczepionek utrzymując, że jest premierem, bo tak się go tytułuje.
    Tym niemniej z satysfakcją należy odnotować, że w zasadzie wszyscy, którzy dali się zwieść, szybko przejrzeli na oczy i w końcu wrócili do nas. Niestety, wielu to dużo kosztowało, zarówno pieniędzy, jak i strat na zdrowiu, z którego odchodzi teraz tapeta leków pokrętnie zwanych suplentami diety. I nie ma co się łudzić, że coś się zmieni; wciąż będą napływać nowi, którzy zanim się ockną, zostawią w Studiu Urody w Zduńskiej Woli kupę kasy, a o to przecież w tym przekręcie chodzi. I nie ma sposobu, by tym ludziom zawczasu wyjaśnić, w jakie bagno się wpakowali, gdyż wszystkie krytyczne uwagi są tam traktowane jako napaść na "pana doktora" i natychmiast kasowane. I to jest przykre.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.215 sekund z 19 zapytaniami.