Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 16:29 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: 100% gorzka czekolada  (Przeczytany 123220 razy)
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582

« Odpowiedz #80 : 04-01-2014, 23:38 »

Dobrze wiedzieć, muszę kiedyś ich odwiedzić. Ceny jednak mają zabójcze...
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #81 : 05-01-2014, 08:39 »

Ale czekolady mają kakaowe, nielecytynowe smile.
Zapisane

I'm going through changes
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #82 : 27-03-2014, 15:42 »

Wydaje mi się, że udało mi się kupić dobrą czekoladę: Foullon Madagascar 60%. W składzie: lecytyna słonecznikowa, cukier, miazga kakaowa Madagaskar, tłuszcz kakaowy, naturalny aromat waniliowy. Wyprodukowana we Francji, tańsza od Lindta-6,99, dostępna w Piotrze i Pawle. Chciałam wziąć inną, która miała w składzie masło kakaowe-czy ktoś wie co lepsze:masło czy miazga i tłuszcz?
Zapisane
G4H
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 33
MO: 01.10.2012
Skąd: Poznań
Wiadomości: 72

« Odpowiedz #83 : 23-04-2014, 18:45 »

Ja kupuję taką w Piotrze i Pawle: http://rawcocoa.pl/index.php/pl/

Jest pyszna, ale niestety kosztuje ok. 10zł za 50g, ale jako jedyna jaką dotąd znalazłem bez śladowych ilości mleka.
Zapisane
Generał
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 134

« Odpowiedz #84 : 23-04-2014, 20:31 »

Jest to czekolada z niepalonych ziaren? Możesz podać skład takiej czekolady? Jaka jest w smaku  w porównaniu ze zwykłą gorzką 70%?
Zapisane
Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

WWW
« Odpowiedz #85 : 23-04-2014, 21:07 »

Jak jadłeś surowe kakao to ta czekolada smakuje podobnie. Nie da się tych czekolad porównać ze zwykłymi gorzkimi np. Lindt'a. Całkiem inny smak. O wiele lepszy.
Skład: http://rawcocoa.pl/index.php/pl/proces-produkcji
Zapisane
Osci
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 25.05.2013
Wiadomości: 208

« Odpowiedz #86 : 23-04-2014, 21:57 »

Akurat czekolada 90% lub 99% (koszernego) Lindta też już ma smak surowego kakao.
« Ostatnia zmiana: 23-04-2014, 22:22 wysłane przez Osci » Zapisane
Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

WWW
« Odpowiedz #87 : 23-04-2014, 22:01 »

Może ma podobny smak, ale proces produkcji już chyba nie za bardzo.
Zapisane
Madd
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 19.06.2014
Wiadomości: 74

« Odpowiedz #88 : 04-07-2014, 13:21 »

Co do smaku czekolady, to można jako bazę użyć kaszy jaglanej. Ona ma to do siebie, że dobrze przyjmuje smak.
Kasze jaglaną ugotować (jak kto lubi) można dodać banana też dla konsystencji, dodać kakao, ja dodaje pół na pół z karobem, cukier, ksylitol czy miód i miksować na gładko.
Powstaje krem np do kanapek, zdrowych naleśników, może po zamrożeniu będą i lody (w takich pojemnikach z patyczkami)
Po dodaniu masła czy innego tłuszczu który twardnieje można użyć jako polewa na ciasto.
Nawet mój mąż, który uwielbia czekoladę i który sceptycznie podchodzi do moich eksperymentów, stwierdził że ta czekolada jest pyszna i może ją wcinać codziennie.smile

Ja na swoją 30tkę uparłam się, że będę miała tort taki który sama zjem. Biszkopt z mąki kukurydzianej, jajek i ksylitolu, krem czekoladowy (jak wyżej), a żeby nie był mdły to dodałam owocową galaretkę z agarem (agar agar zamiast żelatyny) jako jedną z warstw między płatami biszkoptu, polewa to samo co krem ale bez banana i z masłem. Wyszedł ogromny, pyszny, czekoladowy i wszyscy się zajadali.

Skarbnicą przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej i mąk bezglutenowych nawet takich z orzechów jest blog Smakoterapia.

Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #89 : 04-07-2014, 14:43 »

Długa droga przed tobą.
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #90 : 04-07-2014, 20:40 »

Cytat
ja dodaje pół na pół z karobem,
No to musi byś pyszne! Karob, a co to takiego?
Zapisane
Madd
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 19.06.2014
Wiadomości: 74

« Odpowiedz #91 : 07-07-2014, 10:08 »

Karob z drzewa świętojańskiego jest alkalizujący, nie zakwasza organizmu i nie uzależnia jak kakao.
Nie zawiera teobrominy, kofeiny, anandamid, fenyloetyloaminy, formamidyny. Ma bogactwo białka (80%), witamin (A, B2, B3 oraz D), minerałów (wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, mangan, bar, miedź oraz nikiel) i błonnika, nie pozostawia go z tyłu za ziarnami kakaowca, a nawet je przewyższa.
Taniny zawarte w Karobie łączą się z toksynami i hamują rozwój bakterii, i pomagają oczyścić organizm z toksyn.
Proszek ten jest słodki i nie trzeba go dosładzać. Ma bardzo podobny smak do kakao, ale nie rozpuszcza się jak kakao. Jest też melasa karobowa, konsystencja miodu, gęsta... pyszna.

Ta roślina jako jedna z niewielu jest opisana w biblii, czyli jaka stara ona musi być. W czasach kiedy nie było pożywienia, odżywiano się karobem żeby przetrwać.

Ja przetestowałam karob na sobie, nie odczułam po nim negatywnych efektów, ale było to też przed wprowadzeniem DP, MO i KB. Jednak wart zainteresowania. Nawet nie jest drogi.
« Ostatnia zmiana: 21-07-2014, 14:29 wysłane przez Agata » Zapisane
Coffeayers
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 24

« Odpowiedz #92 : 07-07-2014, 11:13 »

Skoro się nie rozpuszcza a jest podobny do kakao to jak go spożywać?
Zapisane
Madd
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 19.06.2014
Wiadomości: 74

« Odpowiedz #93 : 07-07-2014, 12:47 »

Jeśli robimy napój np z mlekiem (jeszcze się nie zorientowałam co do spożywania mleka krowiego, ale można zrobić mleko migdałowe, kokosowe, orzechowe, jaglane), no to mleko zabarwi, da smak, ale na dnie zostaną jakby fusy.
Jeśli dodaje się go do czegoś (ciast, naleśników, ubitej śmietany na lody, sosu, kremu) to tych fusów nie widać, nie przeszkadzają w niczym.
Zapisane
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582

« Odpowiedz #94 : 01-09-2014, 21:14 »

Dość fajną i w miarę tanią czekoladę 70% można kupić w Rossmannie. Marka EnerBio, w składzie tylko masa kakaowa, cukier trzcinowy i masło kakaowe.
Zapisane
Eliza
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.12.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 131

« Odpowiedz #95 : 12-10-2014, 21:02 »

Czy bywa też o wyższej zawartości kakao niż 70%
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #96 : 12-10-2014, 21:27 »

Każda czekolada to chyba tylko kompromis, ersatz (nie pamiętam jak się to słówko pisze). Ostatnio zachwycam się ziarnami kakao. Gdy spróbowałem po tym doświadczeniu czekolady... msn-wink
« Ostatnia zmiana: 26-01-2016, 13:39 wysłane przez Gloria » Zapisane

I'm going through changes
Jeszcze
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 2010-11
Wiedza:
Wiadomości: 62

« Odpowiedz #97 : 13-10-2014, 08:49 »

Moser Roth 70% i 85% kakao.
Chateau z orzechami albo migdałami. Nie pamiętam tylko czy ma 70% czy mniej.
Obie sprowadzane z Niemiec, w dobrych cenach i świetnym smaku.

Lindt smakuje jakby zawierał jakiś słodzik, mimo iż w składzie nie podają. A poza tym niedorzecznie drogi.

Czekolady 100% kakao używają do zabiegów w salonach kosmetycznych. Przysyłają im w krążkach jak ciasteczka. Dla mnie nie jest to smaczne,  ale co kto lubi.
Już wolę mielone ziarna kakao.


Zapisane
Eliza
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.12.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 131

« Odpowiedz #98 : 08-10-2015, 08:09 »

Była w tym wątku polecana czekolada J.D. Gross z Lidla. Gorzka bez dodatków dalej jest ok, ale do gorzkiej z kawałkami pomarańczy czy malin dodają niestety syrop glukozowo- fruktozowy. Jeśli dobrze pamiętam to wcześniej nie dodawali.
Zapisane
Eliza
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.12.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 131

« Odpowiedz #99 : 08-01-2016, 11:13 »

W sieci sklepów  Leclerc można kupić  dobrą czekoladę gorzką 74% Bio Village za ok 4 zł (100g)
Zapisane
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!