Chamomillka
Stały bywalec

|
 |
« Odpowiedz #20 : 27-11-2008, 08:54 » |
|
Dziękuję, Barwie  ! Już od wczoraj zaczęłam myć zęby, dając na szczoteczkę pastę Ziaja i odrobinę sody oczyszczonej, super odczucie z tą sodą  . W czasie weekendu zrobię pastę wg Twojego przepisu.
|
|
|
|
|
|
"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym" Ks. Jan Twardowski
|
|
|
Lucy
Stały bywalec

|
 |
« Odpowiedz #21 : 27-11-2008, 15:53 » |
|
Dobrze, że wspomniałaś Chamomilko o paście firmy Ziaja. Myślę więc, że w przepisie Barwie trzeba wyraźnie zaznaczyć, bierzemy 2 łyżeczki pasty bez fluoru(firma Ziaja taką produkuje).
|
|
|
|
|
|
Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
|
|
|
|
flamma
|
 |
« Odpowiedz #22 : 27-11-2008, 16:27 » |
|
Ta soda to niezły pomysł. Ja próbowałam samej sody na szczoteczkę do zębów ale chyba byłam zbyt nadgorliwa bo podrażniłam sobie dziąsła 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Martucha
Początkujący
MO: 15-09-2008; Mężyk 14-09-2009
|
 |
« Odpowiedz #23 : 28-11-2008, 11:09 » |
|
Ja w przyszłym tygodniu wybieram się na wybielanie zębów w gabinecie. Dam znać o efektach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
flamma
|
 |
« Odpowiedz #24 : 28-11-2008, 13:09 » |
|
Martucha a będziesz wybielała nakładkowo czy laserowo?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pontotitu
Początkujący
|
 |
« Odpowiedz #25 : 05-05-2009, 22:20 » |
|
Witam, ja zaczęłam od niedawna używać pasty Apident firmy Apis z Bydgoszczy na bazie składników naturalnych minerałów z morza martwego i sody, bez fluoru. Niestety skład napisany jest w języku angielskim, ale jak rozszyfruje to opisze  Może ktoś z Was zna ten produkt?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sylanna
Początkujący
MO: 27-12-2007
|
 |
« Odpowiedz #26 : 06-05-2009, 21:04 » |
|
Dzięki Grażynce myję zęby pastą Ajona,jest b.dobra, bez wybielania zęby robią się coraz bielsze ,w każdym razie u mnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
poetry
|
 |
« Odpowiedz #27 : 25-08-2009, 13:05 » |
|
Naturalną metodą wybielania zębów jest mycie ich węglem (takim na rozwolnienia). Stosowałam tę metodę w młodości z dobrym efektem. Wilgotną szczotkę pocierałam o tabletkę węgla, myłam zęby (widok w lustrze przekomiczny), płukałam i myłam zwykłą pastą. Przypuszczam, że węgiel tak nie będzie podrażniał jak soda. Oczywiście trzeba być regularnym przy tej metodzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agata
Częsty gość

|
 |
« Odpowiedz #28 : 07-02-2010, 18:43 » |
|
Mam pytanie. Czy cytryna nie uszkadza szkliwa zębów? Piję MO co najmniej godzinę przed wstaniem z łóżka i zastanawiam się, czy nie powinno się po tym przepłukać ust. Może to głupie, ale ponieważ MO pijemy latami, to wolę pozbyć się wątpliwości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agata
Częsty gość

|
 |
« Odpowiedz #29 : 07-02-2010, 23:19 » |
|
http://klinika-zdrowego-usmiechu.wp.pl/artykuly-i-porady/kat,26,art,69.htmlNo niestety. Sama znalazłam sobie odpowiedź. Choć wolałabym zaprzeczenia (nie chce mi się rano wstawać tylko po to, żeby przepłukać usta, zwłaszcza, że miksturę wypijam prawie przez sen). Jeszcze nadzieja w tym, że stwierdzicie, że ten artykuł to bzdury. Ale gdyby tak było, to teraz będę potrzebowała uzasadnienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grażyna
|
 |
« Odpowiedz #30 : 08-02-2010, 01:04 » |
|
Jednak radziłabym zachować proporcje w baniu się wszystkiego. Rozmiar szkód jakie wyrządzają kwaśne produkty zależy od częstości spożywania tego typu posiłków, ale także od tego jaki poziom jonów wapnia i fosforanów znajduje się z strukturze zęba.
O tym czy dane produkty spożywcze maja właściwości erozyjne decyduje ilość zawartych w nim kwasów. A tych najwięcej jest w owocach, sokach owocowych i napojach musujących, głównie typu cola. Z moich obserwacji zależy to także od ilości śliny. Kwaśny smak pobudza wydzielanie śliny, co staje się naturalną ochroną dla zębów. Z kwaśnych potraw jadam sporo kiszonek, piję sok z kapusty. Tyle lat już jem cytrusy (pomarańcze i grejpfruty) nie zwracając na to uwagi i jakoś mam wszystkie zęby własne, a szkliwo nieuszkodzone. Nie piję samego soku z cytryny, która ma najwyższe stężenie kwasu cytrynowego. Używam go w miksturze (od 5 lat), gdzie jest w trzykrotnie mniejszym stężeniu, niż sok czysty, dodaję go do surówek, do galarety, ryb, rzadko do herbaty, itp. Natomiast nie nadużywam coli, soki piłam kiedyś, ale rozcieńczone, teraz właściwie nie piję soków, a napojów gazowanych smakowych - wcale. Nie należy wyolbrzymiać problemów w świecie, który ich dostarcza wystarczająco dużo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bartosz
Początkujący
MO: 5.12.2009
|
 |
« Odpowiedz #31 : 09-02-2010, 01:25 » |
|
Ja też nie używam pasty z fluorem. Używam pasty VILCACORA, producent A-Z Medica. Pasta do zębów vilcacora dzięki oryginalnie skomponowanemu składowi wykazuje niezwykle wysoką aktywność przeciwdrobnoustrojową. Niezbędna w terapii chorób przyzębia i grzybicy jamy ustnej oraz w profilaktyce próchnicy. Zalecana do szczotkowania uzupełnień protetycznych i aparatów ortodontycznych. Likwiduje osad i kamień nazębny. Nie zawiera fluoru. Co Wy na taką pastę? Kupiłem w sklepie zielarskim.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-02-2010, 11:19 wysłane przez Grażyna »
|
|
Bartosz ,Pochłaniam Waszą wiedzę...w końcu Was znalazłem...długo szukałem.Dziękuję.
|
|
|
Bajaderka
Początkujący
|
 |
« Odpowiedz #32 : 09-02-2010, 18:19 » |
|
Bartosz, czy to ta pasta? http://www.herbamed.pl/index.php?p39,vilcacora-pasta-do-zebow-75-mlOpis ma obiecujący, ale skład taki sobie. Przede wszystkim zawiera cały wachlarz konserwantów i SLES. Chociaż, jeżeli efekty będą, to na taką jednorazową kurację sama bym się skusiła 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agata
Częsty gość

|
 |
« Odpowiedz #33 : 09-02-2010, 19:21 » |
|
Ja zużyłam już dwie pasty Vilcacora A-Z Medica. Mam duże problemy z zębami i dziąsłami, i jakoś po tej paście rewelacji u mnie nie było. Teraz stosuję Ajona stomaticulum i płukanie alocitem. Na razie jest OK.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bartosz
Początkujący
MO: 5.12.2009
|
 |
« Odpowiedz #34 : 09-02-2010, 19:40 » |
|
Bartosz, czy to ta pasta? Tak, to jest dokładnie ta pasta, za krótko jej używam aby coś o niej napisać, ale na pewno jest lepsza niż każda inna z fluorem.
|
|
|
|
|
|
Bartosz ,Pochłaniam Waszą wiedzę...w końcu Was znalazłem...długo szukałem.Dziękuję.
|
|
|
Agata
Częsty gość

|
 |
« Odpowiedz #35 : 09-02-2010, 20:02 » |
|
Jasne. Każdemu co innego służy. Ale gdyby coś, to Ajona też nie ma fluoru, też jest na próchnicę i paradontozę. Pasta Vilcacora firmy A-Z Medica ma pięć parabenów i SLES (o czym pisała już Bajaderka). Ajona jest bez konserwantów. Kiedyś polecała ją Grażyna, skorzystałam i jestem wdzięczna, bo sama bym tej pasty nie odkryła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olisha
|
 |
« Odpowiedz #36 : 09-02-2010, 23:00 » |
|
A mnie pani w aptece Ajonę zaproponowała sama  . Szukałam tej z Ziaji bez fluoru, ale nie było w żadnej aptece, w której pytałam. W końcu, jedna z farmaceutek poleciła mi Ajonę - mnie się zapaliła lampka w głowie - O! To chyba to, co Grażynka polecała! Kupiłam i choć myłam dopiero dwa razy ząbki nią, to już jestem b. zadowolona  .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-02-2010, 23:40 wysłane przez Grażyna »
|
|
|
|
|
Lucy
Stały bywalec

|
 |
« Odpowiedz #37 : 10-02-2010, 12:41 » |
|
Proponuję doskonałą pastę indyjską DABUR RED. Używamy w naszym domu już drugi rok. Rewelacyjny skład, doskonałe efekty. Proponuję wrzucić do przeglądarki nazwę pasty i poczytać o jej składzie. Cenu od 10-12 zł. za dużą tubę. Wystarczy na b. długo, bo używa się jej tak jak ajony - wielkości ziarnka pieprzu na szczoteczkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grażyna
|
 |
« Odpowiedz #38 : 10-02-2010, 18:15 » |
|
Lucy, czy kupujesz ją w Internecie czy bywa także w sklepach realnych? Czy kupowałaś coś jeszcze w sklepie ATI, np. olejki - są niedrogie, ale jak z jakością?
Ta pasta DABUR RED to prawie jak lek - sporo składników roślinnych, ale niczego nie piszą o składzie wypełniaczy, substancji czyszczących. Czy mogłabyś przepisać z opakowania?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lucy
Stały bywalec

|
 |
« Odpowiedz #39 : 09-03-2010, 11:22 » |
|
Grażynko, przepraszam, nie zauważyłam Twojego pytania. Już spieszę z wiedzą n.t pasty. Jej skład pewnie znasz, ale dla przypomnienia: imbir (Zingiber officinale) kłącze - antyseptyczne i przeciwzapalne, pieprz czarny (Piper nigrum) owoce - antyseptyczne, odświeża oddech, pieprz długi (Piper longum) kwiatostan - odświeża oddech, cynamon (Cinnamomum camphora) kora - antyseptyczne, przeciwbólowe, pieprz syczuański (Zanthoxylum alatum) owoce - antyseptyczne, usuwa nieprzyjemny zapach, gożdzik (Syzygium aromaticum) pączki kwiatów - przeciwbólowe, zapobiega próchnicy, mięta (Mentha piperita) olejek - przeciwgrzybicze, antyseptyczne, cykoria (Cichorium intybus) korzenie - przeciwzapalne, migdałecznik (Terminalia chebula) owoce - ściągające (pomaga przy skaleczeniach lub wrzodach ust i dziąseł). Nic ponadto nie ma w ulotce. Stosuję ją zamiennie z pastą Elmex.Uwierz mi rewelacyjnie dezynfekuje jamę ustną. Używamy jej drugi rok. Kupuję ją w: www.cudnysklep.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|