Niemedyczne forum zdrowia
16-09-2014, 23:26 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Nowe wydanie "Zdrowia na własne życzenie" --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kwas z kiszonej kapusty  (Przeczytany 4232 razy)
Magda
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: czerwiec 2005
Wiadomości: 63

« : 07-01-2012, 22:21 »

Nurtuje mnie pytanie: dlaczego picie kwasu z kiszonej kapusty powoduje wzdęcia, gazy i uczucie ciężkości na wątrobie? Teoretycznie powinien ten kwas ułatwiać trawienie poprzez dostarczanie dobrych bakterii.
« Ostatnia zmiana: 08-01-2012, 10:41 wysłane przez Klara27 » Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.267

« Odpowiedz #1 : 08-01-2012, 10:40 »

Nurtuje mnie pytanie: dlaczego picie kwasu z kiszonej kapusty powoduje wzdęcia, gazy i uczucie ciężkości na wątrobie? Teoretycznie powinien ten kwas ułatwiać trawienie poprzez dostarczanie "dobrych" bakterii.
Jeżeli jest to kwas spod kapusty kiszonej, z produkcji masowej, to może mieć takie złe działanie na wątrobę. Duzi producenci kapusty kiszonej dolewają do niej: kwas mrówkowy i ocet. Wszystko po to, aby kapusta była szybciej ukwaszona. Ci, którzy pracują w firmach 'kapuścianych', sami kiszą kapustę na własne potrzeby.
Zapisane

Fabularasa
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Luty 2010
Wiedza:
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 384

« Odpowiedz #2 : 08-01-2012, 11:19 »

Trzeba dodać, że również na bazarach można znaleźć kapustę robioną "na szybko" (ocet itp.). Trzeba znaleźć dobre źródło lub robić samemu msn-wink
Zapisane
Heniek
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 14-05-2008
Wiadomości: 856

« Odpowiedz #3 : 13-01-2012, 16:37 »

Dlaczego określony pokarm lub napój, u jednej osoby powoduje dyskomfort jelitowy, a u innej nie?

Są osoby (np. ja), które potrafią zjeść i wypić niemal wszystko, co gdziekolwiek na naszej planecie uchodzi za jadalne i nie mają żadnych problemów z trawieniem.

Jak zwykle, decyduje o tym ogólna kondycja organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem kondycji wątroby, trzustki, jelit.

Organizm do trawienia używa enzymów trawiennych. Jeśli organizm nie ma z czego tych enzymów wytworzyć, np. gdy został przegłodzony jakąś dietą, to nie wytworzy ich, w ilości i o mocy, odpowiedniej do bezproblemowego trawienia. W sprawnie działającym organizmie, enzymy użyte w procesie trawienia są, po strawieniu danego posiłku, odzyskiwane. Tym, co może utrudnić odzyskiwanie enzymów trawiennych, jest stan zapalny. Gdy w jelitach panuje stan zapalny, nie jest możliwe pełne odzyskiwanie tych enzymów. Enzymów trawiennych zaczyna brakować i, w nieodległej perspektywie, pojawiają się problemy z trawieniem.
« Ostatnia zmiana: 13-01-2012, 19:10 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Nadciąga noc komety \ Ognistych meteorów deszcz \ Nie dowiesz się z gazety \ Kto przeżyje swoją śmierć
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!