Machos
Offline
P³eæ:
MO: 01-04-2007
Sk±d: Skierniewice
Wiadomo¶ci: 2.302
|
|
« Odpowiedz #510 : 09-09-2014, 19:05 » |
|
Artyku³ celem nagrania audycji do RadiaBios³one. Proszê o ewentualne wskazówki, spostrze¿enia.
Prozdrowotny wp³yw Ruchu Bios³one na zanieczyszczone ¶rodowisko zewnêtrzne
Pomys³ na napisanie tych kilkudziesiêciu zdañ o tym, jak wa¿n± rolê na zmianê otaczaj±cego ¶rodowiska pe³ni± osoby maj±ce bios³onejsk± wiedzê, wpad³ mi do g³owy ca³kiem niespodziewanie. Sta³o siê to podczas urlopu, w lipcu 2014, kiedy czynno¶ci fizyczne i my¶lowe spowolni³em od jakiegokolwiek dzia³ania, nieoczekiwanie, niezale¿nie ode mnie, my¶lenie przysz³o po prostu samo. Prawdê mówi±c, zdarzenia powtarzaj±ce siê nagminnie podczas wakacyjnej podró¿y w samochodzie, rzucaj±ce siê ca³y czas w oczy, sk³oni³y mnie do napisania kilkudziesiêciu zdañ na temat korzystnego wp³ywu Ruchu Bios³one nie tylko, co przecie¿ oczywiste, na nasze ¶rodowisko wewnêtrzne organizmu, ale si³± rzeczy, równie¿ na zanieczyszczone ¶rodowisko zewnêtrzne.
Korzystne zmiany ¶rodowiska wewnêtrznego organizmu
Niekorzystne zmiany zasz³e w ¶rodowisku zewnêtrznym s± faktem, a negatywne skutki oddzia³ywania tego¿ ¶rodowiska na cz³owieka, widaæ choæby po du¿ej ilo¶ci chorych. Na szczê¶cie 14 lat temu, a przypomnijmy, ¿e mamy 2014 rok, Józefowi S³oneckiemu, twórcy ruchu Bios³one, uda³o siê zmieniæ nie tyle otaczaj±ce nas ¶rodowisko zewnêtrzne, ile ¶rodowisko wewnêtrzne organizmu ludzkiego, by tym sposobem niwelowaæ skutki owego niekorzystnego, zanieczyszczonego ¶rodowiska zewnêtrznego. Po tych czternastu latach, a fakty mówi± same za siebie, coraz wiêcej osób ¶wiadczy, ¿e owa metoda, chroni±ca organizm przed niekorzystnym, zewnêtrznym ¶rodowiskiem po prostu dzia³a, a to znaczy, ¿e owo niekorzystne ¶rodowisko zewnêtrzne nie ma negatywnego wp³ywu na organizm. Oto trzy najwa¿niejsze przyczyny owego stanu rzeczy, maj±cego wp³yw na poprawê, a w konsekwencji posiadanie zdrowia:
1. Wynalazek w postaci mikstury oczyszczaj±cej, wp³ywaj±cej na zmianê ¶rodowiska w przewodzie pokarmowym, niweluj±cej ogrom niekorzystnych czynników – zanieczyszczeñ ¶rodowiska zewnêtrznego, zjadanych z jedzeniem i wypijanych z wod±, z napojami.
2. Koktajl b³onnikowy, naturalny suplement w postaci ziaren z siemienia lnianego, pestek z dyni i ze s³onecznika, nasion z ostropestu, zmiksowanych wraz z owocami, b±d¼ z warzywami, daj±cy organizmowi dodatkowe witaminy, makro i mikroelementy, czego brakuje dzi¶ w wielu plonach z upraw warzywnych i owocowych.
3. ¯ywieniowa piramida prozdrowotna Bios³one.
Podsumowuj±c, mamy zatem doskona³± odpowied¼ w postaci mikstury oczyszczaj±cej i koktajlu b³onnikowego na niekorzystne zmiany, które ju¿ zasz³y w naszym ¶rodowisku, co nie zmienia faktu, ¿e bardzo du¿e znaczenie przecie¿ dla naszego zdrowia ma to, co wk³adamy na co dzieñ do naszego przewodu pokarmowego. Doskonale jest to opisane w artykule „Zasady zdrowego od¿ywiania” na Portalu Wiedzy o Zdrowiu Bios³one i przedstawione w piramidzie prozdrowotnej Bios³one, a po owej lekturze ³atwo dochodzimy do wniosku, ¿e jedzenie, które ma wyj¶æ nam na zdrowie, niestety nie le¿y na pó³kach hiper i supermarketów, czy nawet niektórych mniejszych, sieciowych sklepów, a tam w³a¶nie trafia masowa, koncernowa ¿ywno¶æ, niszcz±c w wielu krajach dzia³alno¶æ regionalnych wytwórców ro¶lin i hodowli zwierz±t, i ma³ych sprzedawców tych¿e produktów, co z kolei nie jest do przyjêcia przez coraz wiêksze rzesze osób, które dbaj± o zdrowie wed³ug Bios³onejskiej Profilaktyki Prozdrowotnej.
Sprzeciw jedzeniu byle czego
Osoby z Ruchu Bios³one maj±ce ju¿ doskona³± wiedzê o szkodliwo¶ci chemicznych, sztucznych substancji znajduj±cych siê w masowych produktach ¿ywno¶ciowych, zawieraj±cych mnóstwo szkodliwej chemii, pocz±wszy od produkcji upraw i hodowli zwierzêcej, po chemiê w celu przed³u¿enia przydatno¶ci do spo¿ycia, czy w celu oczyszczania z cennych ¿yciodajnych substancji, nie zamierzaj± i nie wspieraj± masowego rynku jedzenia byle czego. A w³a¶nie taki sposób jedzenia wcze¶niej czy pó¼niej doprowadza do chorób. Co prawda mikstura oczyszczaj±ca chroni organizm przed szkodliwymi ¶rodkami chemicznymi, znajduj±cymi siê dzi¶ w jedzeniu, ale to nie znaczy bynajmniej, ¿eby zgadzaæ siê i pozwalaæ koncernom na masow± produkcjê coraz wiêkszej ilo¶ci substancji chorobotwórczych dodawanych do jedzenia, a przy okazji powoduj±cych kolejne zatrucie otaczaj±cego ¶rodowiska. Warto dodaæ, ¿e w tej ca³ej gonitwie za zyskiem, nikt nie ogl±da siê za tym, ¿eby plon rós³ tak, jak przewidzia³ to, co bardziej rozs±dny rolnik. Znanymi sobie szkodliwymi ¶rodkami chemicznymi doprowadza siê wiêc do szybkiego wzrostu zwierz±t w hodowlach i ro¶lin na polach i w sadach. Byle wiêcej i byle szybciej, byle zgadza³a siê kasa.
Jest to sprytnie przemy¶lany plan przez koncerny - kartele XXI wieku, oddzia³uj±ce na rz±dy wszystkich pañstw. Na ¶wiecie jest coraz wiêcej firm, lobby, kontroluj±cych rolników – farmerów, posiadaj±cych ogromne po³acie ziemi pod uprawê tego co jemy. A ¿e uprawa ma przynosiæ zyski wielu zainteresowanym, a wiêc nie tylko rolnikom, "pionkom" w tej machinie masowej produkcji, korzysta na tym przemys³ produkuj±cy chemiê, a wiêc ¶rodki do "ochrony" i uprawy ro¶lin i hodowli zwierz±t, przemys³ produkcji konserwantów i nienaturalnych, sztucznych substancji ¿ywieniowych oraz wielkie hipermarkety. Nie mo¿na pomin±æ faktu, ¿e masowa produkcja i sprzeda¿ masowej ¿ywno¶ci daje potê¿ne pieni±dze koncernom farmaceutycznym, które spokojnie czekaj± na klienta supermarketu, czy hipermarketu, który prêdzej czy pó¼niej musi siê rozchorowaæ od jedzenia byle czego. Warto podkre¶liæ, ¿e do podzia³u pieniêdzy bezmy¶lnego nabywcy hipermarketów do³±cza równie¿ masowy transport, o którym przeczytacie w dalszej czê¶ci artyku³u.
Spójrzmy zatem, ilu zainteresowanych korzysta na tym sposobie ¿ywienia cz³owieka i nie dziwmy siê, ¿e bêd± uparcie bronili (czyt. wywierali naciski na rz±dy pañstw) ca³ego systemu, pocz±wszy od uprawianego pola, hodowli zwierzêcia, poprzez po¶redniczenie w wielu procesach technologicznych, a¿ do sklepów wielkopowierzchniowych, gdzie bezmy¶lny klient kupi ich produkt, a pó¼niej po wizycie u lekarza pójdzie po leki do apteki. Poni¿ej kilka najwa¿niejszych elementów tej "uk³adanki" koncernów ¿ywieniowych, maj±cej niekorzystny wp³yw na otaczaj±ce nas ¶rodowisko, w tym na nasze zdrowie:
1. Chemiczne laboratoria produkuj±ce truj±c± chemiê do uprawy ro¶lin i hodowli zwierz±t. 2. Masowa sprzeda¿ produktów pochodz±cych z masowych upraw i hodowli zwierz±t w hiper i supermarketach a ostatnio w sieciach mniejszych sklepów. 3. Farmaceutyczne lobby korzystaj±ce, a wiêc serwuj±ce kolejne szkodliwe substancje chemiczne – leki klientom - pacjentom jedz±cym byle co. 4. Globalny transport masowej ¿ywno¶ci, kot³uj±cego codziennie masy spalin do naszego ¶rodowiska.
Czy da siê to zmieniæ?
Kto by pomy¶la³, ¿e przypadkiem zwróci³em na to uwagê, podczas w³asnego urlopu w lipcu 2014 roku, podczas jazdy samochodem po autostradach i drogach szybkiego ruchu, obserwuj±c du¿e samochody przewo¿±ce masy towarów ¿ywno¶ciowych. Za pierwszym razem, kiedy zauwa¿y³em te masy ciê¿arówek, kot³uj±cych za sob± masy spalin, pomy¶la³em od razu o kampanii "Tiry na tory", gdzie grupa osób nie chce tirów na drogach z powodu niebezpieczeñstwa dla innych u¿ytkowników dróg. W wypadkach z tak du¿ymi samochodami, bez wzglêdu na winê któregokolwiek kierowcy, najwiêksz± szansê na prze¿ycie maj± ci w ciê¿arówce. Tak wiêc od wielu lat grupa ludzi robi kampanie "Tiry na tory", a tiry dalej je¿d¿±, stwarzaj±c rzeczywi¶cie potencjalne zagro¿enie dla ¿ycia, w razie jakiego¶ nieprzewidzianego wypadku. Mnie natomiast uderzy³o dos³ownie, ¿e samochody ciê¿arowe s± doskona³ym przyk³adem (choæ niejedynym), niekorzystnych zmian dla ¶rodowiska, kot³uj±cych za sob± masy spalin. Je¶li nie wierzycie, pojed¼cie jak±¶ drog± krajow±, czy miêdzynarodow±, i zobaczcie, ile tych ciê¿arówek je¼dzi.
Masowa produkcja ¿ywno¶ci przyczyn± masowego transportu na ¶wiecie
Kampania „Tiry na tory” przegrywa w tej walce – pomy¶la³em, a czy kto¶ pos³ucha jakiego¶ tam kolejnego „lokalnego patriotyzmu” z Bios³one, który powie – Nie jed¼cie tirami, bo spalinami trujecie ¶rodowisko? A gdzie¿ tam! Bezpieczeñstwo na drodze i krzyk o mniej spalin w powietrzu przegrywa z systemem, który rozpoczyna siê ju¿ na wielkich farmach i w wielkich zwierzêcych hodowlach. Zatem z dróg zjed¼my do farmy i znajdziemy jedn± z przyczyn masowego transportu.
Masowa produkcja ¿ywno¶ci na potrzeby wolnego ogólno¶wiatowego handlu, stwarza konieczno¶æ masowego transportu po drogach niemal¿e ca³ego ¶wiata. Ma³o tego! Masowo lata w powietrzu, w specjalnie przeznaczonych do tego samolotach cargo. Kontrakt goni kontrakt, ¿eby z jak najwiêksz± ilo¶ci± towaru móc dotrzeæ do sklepów wielkopowierzchniowych, gdzie ka¿dego dnia przychodz± masy og³upionej propagand± klienteli.
Konieczno¶æ konserwacji ¿ywno¶ci w celu transportu
Transport stwarza z kolei konieczno¶æ istnienia na rynku firm, zajmuj±cych siê konserwacj± ¿ywno¶ci. Skoro „masówka” je¼dzi i lata, to potrzebuje czasu, ¿eby trafiæ do hipermarketu, czy sklepu, oddalonego o kilkaset, czy kilka tysiêcy kilometrów od producenta. Czas przeznaczony na transport tego wszystkiego jest niekorzystny dla trwa³o¶ci przewo¿onego towaru spo¿ywczego, wiêc trzeba zdawaæ sobie sprawê, ¿e musi byæ zakonserwowany. Je¿eli producent jest uczciwy i wypisze wszystkie chemiczne zwi±zki na opakowaniu w celu d³u¿szej przydatno¶ci do spo¿ycia danego produktu, to zobaczycie, ile tego jest i mo¿ecie sprawdziæ, jak niekorzystne dzia³anie maj± na organizm. Poza tym d³u¿ej przewo¿one jedzenie traci coraz wiêcej sk³adników od¿ywczych, a zyskuje wolne rodniki tlenowe.
Konieczno¶æ konserwacji ¿ywno¶ci w celu zalegania na sklepowej pó³ce
Czas przydatno¶ci do spo¿ycia danego produktu, pocz±wszy od w±tpliwej, bo przecie¿ masowej, chemicznej produkcji p³ynie, a produkt z transportu samochodów i samolotów ciê¿arowych trafia na pó³kê sklepu dla mas. Ile pole¿y? Ano tyle, na ile da³o siê go zakonserwowaæ, wiêc sprzedawcy w czasie zalegania na pó³kach owego towaru, pos³uguj± siê ró¿nymi sposobami, m. in. reklamami, promocjami zachêcaj±cymi pacjentów, by produktu siê pozbyæ, inaczej mówi±c, sprzedaæ.
Sposób na podcinanie korzeni masowej produkcji ¿ywieniowej
Ruch Bios³one coraz prê¿niej dzia³a od oko³o siedmiu lat i zauwa¿a kolejne zagro¿enia dla ¶rodowiska zewnêtrznego. W Polsce Unia Europejska, amerykañska FDA na us³ugach lobby, specjalnymi regulacjami próbuj± dalej niekorzystnie zmieniaæ ¶rodowisko poprzez niszczenie nierentownych dla nich, tradycyjnych, ma³ych upraw rolniczych i zastêpowaæ je potê¿nymi koncernami, nie wy³±czaj±c upraw GMO, a przecie¿ je¶æ co¶ musimy, wiêc ludzie zdrowi sprzeciwiaj± siê jedzeniu badziewia masowej produkcji koncernów. Dlatego sam stosuj±c od wielu lat z powodzeniem miksturê oczyszczaj±c± i koktajl b³onnikowy, mimo wszystko nie chcê czuæ siê jak zwierzê w rezerwacie, bo przyznam, ¿e w hiper, czy supermarkecie nie kupujê, a jedzenia szukam u znajomych rolników, by omin±æ ca³y repertuar tego chemicznego, chorobotwórczego syfu, produkowanego i proponowanego przez koncerny.
Tak wiêc jad±c samochodem po autostradzie, pomy¶la³em: – A gdyby to wszystko ludzie mogli w cholerê wyrzuciæ, tê chor±, masow± produkcjê na farmach ro¶linnych upraw i hodowli zwierzêcych, te wagony tirów, te samoloty? Pierwszy mój wniosek: – Utopia! Ale zaraz pojawi³ siê drugi! Moja inicjatywa ju¿ przecie¿ niweluje dzia³alno¶æ tego chorobotwórczego ³añcucha lobby. Moja inicjatywa jest sposobem na podcinanie korzeni systemowi chorej, masowej produkcji ¿ywno¶ci i nawet je¿eli go nie wykoñczy, to na pewno go niweluje, kurczy systematycznie ka¿dego dnia.
Ruch Bios³one szans± na zdrowsze ¿ycie w zdrowszym ¶rodowisku
Skoro zale¿y to ode mnie, to od kogo jeszcze? – pyta³em sam siebie i od razu zna³em odpowied¼! Zale¿y to tylko od zdrowych, my¶l±cych ludzi, których jest coraz wiêcej – od Ruchu Bios³one! I choæ w 2014 roku nie s± to jeszcze rzesze, nie s± jeszcze wiêkszo¶ci± spo³eczeñstwa, to si³a bêdzie coraz wiêksza, a skoro tak, to bêd± chcieli dbaæ o zdrowie w³asne i swoich najbli¿szych, najcenniejszy dar, jaki tylko mo¿na posiadaæ w ¿yciu.
Zwróæcie uwagê, jak wa¿n± rolê dla dobra zdrowia i tym samym dla dobra ¶rodowiska realizuje Ruch Bios³one dzi¶ i na przysz³o¶æ dla potomnych, w opozycji do tego chorego, masowego, globalnego oszustwa. Skoro dziêki wiedzy Bios³one coraz wiêcej osób nie ma w ogóle potrzeby, by byæ na ³asce farmacji, bo ma zdrowie, to si³± rzeczy podcina korzenie kolejnemu lobby masowej produkcji, chorej ¿ywno¶ci, bo zastanawia siê, po co w ogóle to g..... je¶æ, skoro zdrowia toto nie przyniesie, bo chorobotwórcze i bezczelnie pcha w ³apy farmacji i na us³ugach tej¿e farmacji lekarzy.
Co robiê, a czego nie robiê
¦wiadomy wybór ¿ywno¶ci
Ile¿ to razy pada³o stwierdzenie na forum niemedycznym Bios³one, ¿e je¶æ siê powinno to, co wyros³o na danej szeroko¶ci i d³ugo¶ci geograficznej i klimatycznej, w pobli¿u której siê mieszka (patrz piramida prozdrowotna Bios³one). Ile¿ to razy chwalili¶my nasze polskie, przecie¿ jak¿e dobre jedzenie, ¶wie¿e, prosto od rolnika, z ogródka, z pola, z dzia³ki. Ile¿ to razy pisali¶my, mówili¶my – Po co nam jedzenie z zagranicy, z Ameryki, z Chin, z Afryki, itd., skoro mo¿emy je¶æ z naszej w³asnej, s±siaduj±cej z nami, uprawnej, daj±cej plony ziemi. I to w³a¶nie jest bardzo prosty sposób do realizacji, tym bardziej, ¿e koñcowym efektem takiego postêpowania jest zaspokojenie podstawowych potrzeb organizmu na substancje od¿ywcze i stanowi jeden z elementów profilaktyki bios³onejskiej, daj±cej nam zdrowie.
Wymagaj±cy konsument
Zatem to my konsumenci powinni¶my szukaæ jedzenia bezpo¶rednio u producentów i wymagaæ, a nie tylko bezmy¶lnie czekaæ i kupowaæ to, co nam proponuj± koncerny z telewizyjnych i radiowych, oszukañczych programów i reklam. Przy tej okazji warto zauwa¿yæ, jak pozytywnie oddzia³ujemy na otaczaj±ce nas ¶rodowisko i nasze zdrowie, kiedy jedzenia nie kupimy z zagranicy, z hipermarketu, tylko z oddalonego o parê kilometrów sadu, pola, czy zagrody zwierzêcej rolnika, zatem bezpo¶rednio od producenta, na targu, b±d¼ w pobliskim producenckim sklepie. Warto podaæ tylko kilka pozytywnych przyk³adów, co takie dzia³anie zniweluje:
1. Dzia³alno¶æ koncernów - laboratoriów chemicznych, stosuj±cych szkodliw± technologiê do produkcji masowej ¿ywno¶ci. ¯ywno¶æ sprzedawana konsumentowi bezpo¶rednio od producenta, bez po¶redników, nie bêdzie wymaga³a w du¿ych ilo¶ciach:
a) dos³ownie ³adowania du¿ej ilo¶ci chemii, konserwantów do jedzenia, b) napromieniowania ¿ywno¶ci, c) oczyszczania z najcenniejszych sk³adników od¿ywczych, d) dodawania wszelkiego rodzaju chemicznych leków do uprawy ro¶lin i hodowli zwierz±t, e) stosowania oprysków i nawo¿enia chemi± ziemi uprawnej,
2. Nieuczciwych, zakontraktowanych, wielkich producentów, w tym producentów GMO, zajmuj±cych siê upraw± farmersk± ziemi i farmersk± hodowl± zwierz±t, którzy:
a) degraduj± ziemie uprawne, wody podziemne, rzeki, jeziora, morza, permanentnie truj±c je ¶rodkami chemicznymi, b) stosuj± du¿± ilo¶æ leków: hormonów i antybiotyków do hodowli zwierz±t, truj±c miêso przeznaczone do konsumpcji.
3.Globalny, szkodliwy dla ¶rodowiska transport, emituj±cy – kot³uj±cy tony spalin w powietrze, poniewa¿ transport ¿ywno¶ci móg³by odbywaæ siê w ma³ym regionie, mie¶cie, miejscowo¶ci.
4. Ilo¶æ hipermarketów.
5. Zanieczyszczenie ¶rodowiska – wspólny mianownik dzia³alno¶ci wszystkich koncernów zainteresowanych masowym ¿ywieniem.
W tym miejscu nie sposób nie zwróciæ uwagi na korzy¶ci wynikaj±ce z zakupów u samego producenta, b±d¼ sklepu znajduj±cego siê blisko producenta, a si³± rzeczy zaniechania zakupów w sklepach wielkopowierzchniowych:
1. Zwiêkszenie ilo¶ci ma³ych, tradycyjnych upraw i hodowli zwierzêcych.
2. Zwiêkszenie ilo¶ci rolników chêtnych do kupna ziem uprawnych, zagród do hodowli zwierz±t, czyli zwiêkszenie miejsc pracy. Wbrew pozorom, koncerny skupiaj± przede wszystkim potê¿nych farmerów, posiadaj±cych ogrom hektarów ziem uprawnych i potê¿nych hodowców zwierz±t, gdzie szkodliwa, chorobotwórcza technologia, niestety zastêpuje wielu bezrobotnych rolników.
3. Zmniejszenie szkodliwej dla naszego zdrowia i dla naszej kieszeni dzia³alno¶ci firm po¶rednicz±cych: skupów ¿ywno¶ci, laboratoriów chemicznych, zak³adów przetwórstwa, transportu, a na koñcu hipermarketów.
4. Brak potrzeby dzia³alno¶ci gospodarstw ekologicznych z powodów w/w w artykule, a wiêc zwiêkszenie siê ilo¶ci tradycyjnych, ma³ych upraw z ma³± ilo¶ci± stosowanej chemii, w zdrowszym ¶rodowisku, taniej sprzedaj±cych swoje produkty.
Przyk³ad w³asny, to najlepszy przyk³ad
Od o¶miu lat jestem jedn± z wielu osób popieraj±c± Ruch Bios³one i stosujê zasady Bios³onejskiej Profilaktyki Prozdrowotnej. Posiadam najcenniejszy dar, którym jest zdrowie, a dbaj±c o nie, kupujê przede wszystkim od znajomych rolników, b±d¼ ze sklepów znajduj±cych siê w pobli¿u regionu, do którego trafiaj± produkty ¿ywno¶ciowe. Poza tym posiadam niewielk± dzia³kê rekreacyjn±, z której na mój stó³ trafiaj± wyhodowane, sezonowe warzywa i owoce. Dbaj±c w ten sposób o zdrowie w³asne i mojej rodziny, przyczyniam siê do systematycznego niwelowania zanieczyszczenia ¶rodowiska przez koncerny, którym po prostu nie dajê zarobiæ.
|