Niemedyczne forum zdrowia
26-07-2014, 11:07 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ryż - zawiera gluten czy nie?  (Przeczytany 8606 razy)
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« : 23-04-2012, 17:44 »

Nie każdy ryż jest bezglutenowy.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Nieboraczek
*

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 36
MO: 07.07.2011- kwiecień 2012
Wiedza:
Wiadomości: 494

« Odpowiedz #1 : 23-04-2012, 19:18 »

Nie każdy ryż jest bezglutenowy.

To mąka ryżowa też może być glutenowa, bo przecież nie wiadomo z jakiego jest ryżu. Jakie mają gluten?
Zapisane

Dopóki nie uczynisz nieświadomego - świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem
Agnieszka
*

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 38
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 692

« Odpowiedz #2 : 23-04-2012, 20:34 »

Nie każdy ryż jest bezglutenowy.
Po czym można to poznać?
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #3 : 24-04-2012, 12:13 »

Po opisie na opakowaniu.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Isia
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 46
MO: 29.o1.2011
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 77

« Odpowiedz #4 : 24-04-2012, 16:29 »

Ryż nie zawiera glutenu. Zawiera białka roślinne: prolaminy i gluteiny, jak każdy inny rodzaj kaszy glutenowej czy bezglutenowej. Są to cegiełki, które tworzą białka charakterystyczne dla danego zboża. Ryż, proso, gryka, kukurydza są bezglutenowe, choć niepozbawione białka roślinnego. Innym białkiem roślinnym jest gluten, występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie.  

Bzdura! występują gatunki ryżu zarówno bezglutenowe jak i zawierające gluten.
Cytat
Oryza sativa to autentyczny przodek wszystkich upraw w Azji. Można wyróżnić trzy rodzaje: Japonica wyróżnia się ciemną barwą, wyprostowanymi łodygami i małą liczbą pędów oraz wąskimi ziarnami. Jest ona zakwalifikowana jako ryż krótkoziarnisty, zawiera dużo skrobi i zazwyczaj skleja się podczas gotowania. Często określa się go nazwą ryż glutenowy ponieważ zawiera gluten.
/Metaldaw
« Ostatnia zmiana: 24-04-2012, 20:04 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #5 : 24-04-2012, 19:58 »

Cytat
Ryż nie zawiera glutenu.

Bzdura! występują gatunki ryżu zarówno bezglutenowe jak i zawierające gluten.

Cytat
Oryza sativa to autentyczny przodek wszystkich upraw w Azji. Można wyróżnić trzy rodzaje: Japonica wyróżnia się ciemną barwą, wyprostowanymi łodygami i małą liczbą pędów oraz wąskimi ziarnami. Jest ona zakwalifikowana jako ryż krótkoziarnisty, zawiera dużo skrobi i zazwyczaj skleja się podczas gotowania. Często określa się go nazwą ryż glutenowy ponieważ zawiera gluten.
« Ostatnia zmiana: 24-04-2012, 20:02 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

MO, KB, ZZO.
Misia
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.02.2007
Wiadomości: 114

« Odpowiedz #6 : 24-04-2012, 20:33 »

No to jaki kupić ryż, żeby był bezglutenowy? Na torebkach nie ma takiej informacji.
Zapisane
Isia
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 46
MO: 29.o1.2011
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 77

« Odpowiedz #7 : 25-04-2012, 06:20 »

Metaldaw, podawaj źródla swoich informacji. Może istnieje jakiś jeden gatunek ryżu z glutenem, nie upieram się. Ryż zwany glutenowym jest tak nazywany ze względu na swoją kleistość, a nie z powodu glutenu, bo go nie zawiera. To nazwa potoczna. W Internecie znajdziesz mnóstwo "wiedzy", weryfikuj ją w książkach, tam rzadziej przepuszcza się "wiedzę niesprawdzoną". Jeśli faktycznie istnieje ryż glutenowy, to trzeba o tym poinformować cale rzesze ludzi z celiakią, spożywanie wskazanego dla nich zboża może doprowadzić do ciężkich nieodwracalnych zmian w jelitach.
Zapisane
Eovo
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 01.01.2010
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 56

« Odpowiedz #8 : 25-04-2012, 08:45 »

No to z tym ryżem, że zawiera gluten, zaskoczony jestem. Poproszę o źródło.
« Ostatnia zmiana: 25-04-2012, 09:04 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #9 : 25-04-2012, 11:24 »

O tym, że są gatunki ryżu zawierające gluten dowiedziałem się od znajomego z celiakią. Istnieją dwa gatunki ryżu zawierające gluten, a jeden z tych gatunków jest najpowszechniej uprawiany.
Od długiego czasu nie mam już z nim kontaktu więc ciężko mi podać jego źródła. Poza tym mieszkam w UK gdzie na opakowaniach ryży jest informacja o zawartości glutenu - te bezglutenowe są dodatkowo oznaczone (więc muszą być gatunki glutenowe i bezglutenowe), wiec nie czuję potrzeby doszukiwania się źródeł w tym temacie.

Po wpisaniu zapytania w google:
http://www.sonko.pl/x.php/1,53/O-ryzu-wiemy-wszystko.html
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Isia
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 46
MO: 29.o1.2011
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 77

« Odpowiedz #10 : 25-04-2012, 14:58 »

Istnieje gatunek ryżu zawierający gluten. /Metaldw

Ale na pewno kleistość w ryżu zależy od skrobi.
To, że niektóre firmy oznaczają swoje produkty ryżowe jako bezglutenowe, nie wynika z faktu istnienia ryżu glutenowego, tylko zaznaczają w ten sposób "czystość" na każdym etapie produkcji. Jeśli w zakładzie oprócz ryżu przetwarza się zboża glutenowe, ryż, płatki i mąka z niego mogą być "zanieczyszczone" glutenem na linii produkcyjnej czy w czasie składowania.
Dzięki, Metaldaw, za ciekawe informacje ryżowe :-)
Jeszcze coś znalazłam, może stąd cale nieporozumienie. Ryż glutenowy nie nazywa się tak naprawdę glutenowy, a kleisty. To uproszczenie wzięło się ze spolszczenia angielskiego: "glutinous", co oznacza: "kleisty", nie zaś glutenowy. Ma bardzo mało albo wcale amylozy, a dużo amylopektyny, która odpowiada za jego "glutenową" kleistość.
« Ostatnia zmiana: 25-04-2012, 20:04 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #11 : 25-04-2012, 15:27 »

Isia! przecież w linku wyraźnie jest napisane, że istnieje ryż z glutenem.

Czystość produkcji to inna sprawa - faktycznie można zanieczyścić w ten sposób jedne produkty drugimi, ale po co upierasz się przy tej "bezglutenowości" ryżu? Mam do Ciebie wysłać laboratorium by przy Tobie przebadali wszystkie gatunki ryżu i Ci udowodnili? Zamiast upierać się przy swojej opinii poszukaj informacji w tym temacie na własna rękę i nie wprowadzaj w błąd czytelników.
« Ostatnia zmiana: 25-04-2012, 15:34 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

MO, KB, ZZO.
Isia
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 46
MO: 29.o1.2011
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 77

« Odpowiedz #12 : 25-04-2012, 16:12 »

Piszę tylko i wyłącznie dlatego, żeby nie wprowadzać w błąd ludzi, którzy szukają zbóż bezglutenowych. Poszukałam. Nawet znalazłam, skąd w naszych polskich opracowaniach pojawiła się nazwa: ryż glutenowy. Wyjaśnienie znajdziesz w moim poprzednim poście. Mam 19-letnią córkę od urodzenia "bezglutenową". Znam temat dość dobrze, ale nie uważam się za alfę i omegę, dlatego uważnie czytam Twoje informacje i je weryfikuję. Lubię poznawać nowe fakty, lubię się uczyć. Dzięki Tobie odświeżyłam "ryżową wiedzę", z zaciekawieniem szukałam wiadomości o ryżu z glutenem. Fakt, pisze się o takim ryżu, ale jego prawidłowa nazwa to: ryż kleisty. Nie zawiera glutenu tylko "klej" - amylopektynę.  
« Ostatnia zmiana: 25-04-2012, 20:05 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Rif
*

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 32
MO: 1/12/2010
Wiedza:
Wiadomości: 502

« Odpowiedz #13 : 26-04-2012, 09:51 »

Od 2 lat nie jadłem ryżu. Nie brakuje mi go. Za to widzę, że mam jeden problem mniej.
Zapisane
Fabularasa
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Luty 2010
Wiedza:
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 384

« Odpowiedz #14 : 26-04-2012, 10:17 »

Z glutenem czy bez, jest to tani wypełniacz, z którego powinno się zrezygnować.
Zapisane
Nieboraczek
*

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 36
MO: 07.07.2011- kwiecień 2012
Wiedza:
Wiadomości: 494

« Odpowiedz #15 : 26-04-2012, 10:49 »

Od 2 lat nie jadłem ryżu. Nie brakuje mi go. Za to widzę, że mam jeden problem mniej.

Mam takie samo zdanie. Ryżu nie jem od dawna i nic na tym nie tracę. Zależy mi jednak na docieczeniu prawdy, bo mam koleżankę chorą na SM, która je wafle ryżowe zamiast pieczywa. Bezglutenowo odżywia się od kilku lat i to ona mnie do bezglutenowości zachęcała. Nie jest Biosłonejką.
Zapisane

Dopóki nie uczynisz nieświadomego - świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #16 : 26-04-2012, 11:01 »

Cytat
Fakt, pisze się o takim ryżu, ale jego prawidłowa nazwa to: ryż kleisty. Nie zawiera glutenu tylko "klej" - amylopektynę.

Akurat ten gatunek nie zawiera glutenu:

Oryza sativa var. glutinosa lub Oryza glutinosa — specjalny gatunek krótkoziarnistego ryżu azjatyckiego, charakteryzujący się odmiennym smakiem i dużą kleistością po ugotowaniu. Ryż kleisty, podobnie jak zwykły, nie zawiera glutenu i może być bezpiecznie spożywany w diecie bezglutenowej.

Tutaj odmiana zawierająca gluten:

Oryza sativa Japonica - wyróżnia się ciemną barwą, wyprostowanymi łodygami i małą liczbą pędów oraz wąskimi ziarnami. Jest ona zakwalifikowana jako ryż krótkoziarnisty, zawiera dużo skrobi i zazwyczaj skleja się podczas gotowania. Często określa się go nazwą ryż glutenowy ponieważ jako jedyny ze wszystkich gatunków ryżu zawiera gluten.

Faktycznie ryż jest tylko wypełniaczem i łatwo można się bez niego obyć.
« Ostatnia zmiana: 26-04-2012, 11:04 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

MO, KB, ZZO.
Agnieszka
*

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 38
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 692

« Odpowiedz #17 : 26-04-2012, 11:14 »

Wysłałam zapytanie do firmy Sonko. Ciekawe co odpowiedzą.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Agata
*

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 09.08.2008
Wiedza:
Wiadomości: 527

« Odpowiedz #18 : 26-04-2012, 11:45 »

Wysłałam zapytanie do firmy Sonko. Ciekawe co odpowiedzą.

Pewnie odpowiedzą, że nie zawierają glutenu, bo jest to wyraźnie napisane na ich stronie.
http://www.sonko.pl/x.php/1,26/Wafle-ryzowe.html
Zapisane
Nieboraczek
*

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 36
MO: 07.07.2011- kwiecień 2012
Wiedza:
Wiadomości: 494

« Odpowiedz #19 : 26-04-2012, 12:00 »


Oryza sativa Japonica -  Często określa się go nazwą ryż glutenowy ponieważ jako jedyny ze wszystkich gatunków ryżu zawiera gluten.
 

W waflach nie wiadomo z jakiej odmiany są ale jeśli je się sam ryż to wystarczy tej odmiany nie kupować, na to wychodzi.
Zapisane

Dopóki nie uczynisz nieświadomego - świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!