Niemedyczne forum zdrowia
31-10-2014, 21:30 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kwasowość organizmu  (Przeczytany 12796 razy)
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 9.414

WWW
« : 13-12-2012, 13:10 »

Nowy artykuł na portalu: http://www.portal.bioslone.pl/kwasowosc_organizmu
Zapisane

Kto nie wie nic... musi wierzyć we wszystko!
Lavenda22
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 25
MO: 9.07.2011, z przerwami
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 375

« Odpowiedz #1 : 13-12-2012, 14:05 »

Bardzo ciekawy artykuł. Szkoda tylko, że taki krótki. Z niecierpliwością czekam na więcej nowości. smile
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 9.414

WWW
« Odpowiedz #2 : 13-12-2012, 14:09 »

Długość nie zawsze decyduje o jakości.
Zapisane

Kto nie wie nic... musi wierzyć we wszystko!
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2010
Wiedza:
Wiadomości: 781

« Odpowiedz #3 : 13-12-2012, 14:24 »

Coś przeczuwałem, że to pytanie w jednej z audycji o ciała ketonowe, nie było przypadkiem.
Zapisane

"Człowiek, który by po 30 roku życia radził się lekarza, dawałby dowód swojej głupoty, gdyż świadczyłoby to o tym, że do tej pory nie nauczył się żyć rozsądnie." Tyberiusz
Brajan30
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 07.03.2010
NIA: 24.11.2012
Wiedza:
Skąd: Toruń
Wiadomości: 349

« Odpowiedz #4 : 13-12-2012, 15:31 »

Zakładamy że ktoś ma raka, i w takiej chorobie dr. Kwaśniewski zaleca utrzymywanie lekkiej ketozy w organizmie, czyli idzie w kierunku niskiego ph, natomiast dr. Gerson idzie w kierunku przeciwnym, poprzez swoją terapię zaleca utrzymywanie wysokiego ph w organizmie. Są to dwie różne drogi, jakie jest Pana zdanie? (pytanie do Mistrza)
Zapisane
Lavenda22
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 25
MO: 9.07.2011, z przerwami
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 375

« Odpowiedz #5 : 13-12-2012, 15:41 »

Cytat
Długość nie zawsze decyduje o jakości.

Wiadomo. Właśnie przez to, że Pańskie artykuły są zawsze dobrej jakości, chciałoby się, by były dłuższe.
Ale już nie marudzę. Czekam na 3 tom 'Zdrowia...'.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 9.414

WWW
« Odpowiedz #6 : 13-12-2012, 17:35 »

Zakładamy że ktoś ma raka, i w takiej chorobie dr. Kwaśniewski zaleca utrzymywanie lekkiej ketozy w organizmie, czyli idzie w kierunku niskiego ph, natomiast dr. Gerson idzie w kierunku przeciwnym, poprzez swoją terapię zaleca utrzymywanie wysokiego ph w organizmie. Są to dwie różne drogi, jakie jest Pana zdanie? (pytanie do Mistrza)
Byłbym za remisem.
Zapisane

Kto nie wie nic... musi wierzyć we wszystko!
Dandi
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
NIA: 18-04-2013 - 18-04-2014
Wiadomości: 334

« Odpowiedz #7 : 13-12-2012, 19:23 »

Czy stres; w momencie stresującej sytuacji może zakwasić organizm?
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 9.414

WWW
« Odpowiedz #8 : 13-12-2012, 19:33 »

Oczywiście, że może. W stresie następuje wzmożony metabolizm, w związku z czym wzrasta poziom metabolitów we krwi.
Zapisane

Kto nie wie nic... musi wierzyć we wszystko!
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 53
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 1.985

« Odpowiedz #9 : 13-12-2012, 20:44 »

Dzięki za artykuł. Jak zawsze wszystko pięknie porządkuje.
Zapisane

"Można żyć na dwa sposoby: jakby cuda nie istniały, i jakby - wszystko było cudem. Wierzę w ten drugi sposób". - A. Einstein
Domi5
*

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16-06-2011
NIA: 24-02-2013 - 20-08-2013
Wiedza:
Wiadomości: 1.344

« Odpowiedz #10 : 13-12-2012, 20:52 »

Uwielbiam takie artykuły - wszystko jasno i logicznie wyjaśnione i tabela idealna dla wzrokowców. Super!;-)
Zapisane
PawelM
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 20.02.2011
Skąd: Bełchatów
Wiadomości: 162

« Odpowiedz #11 : 13-12-2012, 20:56 »

Brakuje informacji jakie drobnoustroje wykorzystują kwaśne lub zasadowe środowisko.
Jakie PH może mieć KB?
Zapisane

Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa.
Crow
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 10.11.2010
Wiadomości: 22

« Odpowiedz #12 : 13-12-2012, 23:10 »

Czy wspomniana w artykule demineralizacja pod wpływem zakwaszenia organizmu może powodować łamliwość kości?
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 9.414

WWW
« Odpowiedz #13 : 13-12-2012, 23:50 »

Oczywiście, że może.
Zapisane

Kto nie wie nic... musi wierzyć we wszystko!
Luki27
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: maj 2011
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 272

« Odpowiedz #14 : 14-12-2012, 00:30 »

"Ludzie będący na diecie niskowęglowodanowej, w której dominują białka i tłuszcze, a więc produkty wybitnie zakwaszające, skutki zakwaszenia odczuwają najszybciej po roku jej stosowania"

1. To że ktoś jest na diecie niskoeglowodanowej nie oznacza, że w diecie dominują białka i tłuszcze.  Sam jestem na takiej diecie, natomiast jem dużo warzyw, które są silnie zasadowe.
2. W podanej tabelce produkty węglowodanowe (białe pieczywo, makarony, biały ryż, ziemniaki z wody, pieczywo razowe) są oznaczone jako kwasowe. Więc w jaki sposób wyeliminowanie ich z diety powoduje zakwaszenie?
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 53
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 1.985

« Odpowiedz #15 : 14-12-2012, 06:53 »

 
Cytat
2. W podanej tabelce produkty węglowodanowe (białe pieczywo, makarony, biały ryż, ziemniaki z wody, pieczywo razowe) są oznaczone jako kwasowe. Więc w jaki sposób wyeliminowanie ich z diety powoduje zakwaszenie?
Bo w miejsce pieczywa wprowadzasz bardziej zakwaszające mięso i wędliny.
Cytat
1. To że ktoś jest na diecie niskoeglowodanowej nie oznacza, że w diecie dominują białka i tłuszcze.  Sam jestem na takiej diecie, natomiast jem dużo warzyw, które są silnie zasadowe.
Warzywa zawierają sporo węglowodanów, więc to już nie jest 'dieta niskowęglowodanowa'
Zapisane

"Można żyć na dwa sposoby: jakby cuda nie istniały, i jakby - wszystko było cudem. Wierzę w ten drugi sposób". - A. Einstein
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 9.414

WWW
« Odpowiedz #16 : 14-12-2012, 07:53 »

"Ludzie będący na diecie niskowęglowodanowej, w której dominują białka i tłuszcze, a więc produkty wybitnie zakwaszające, skutki zakwaszenia odczuwają najszybciej po roku jej stosowania"

1. To, że ktoś jest na diecie niskoeglowodanowej nie oznacza, że w diecie dominują białka i tłuszcze.  Sam jestem na takiej diecie, natomiast jem dużo warzyw, które są silnie zasadowe.
2. W podanej tabelce produkty węglowodanowe (białe pieczywo, makarony, biały ryż, ziemniaki z wody, pieczywo razowe) są oznaczone jako kwasowe. Więc w jaki sposób wyeliminowanie ich z diety powoduje zakwaszenie?
Przeczytało się ale ni w ząb nie zrozumiało.
ad 1. To, że ktoś jest na diecie niskowęglowodanowej oznacza, że dominują w niej białka i tłuszcze. Tutaj nie ma większego wyboru, ponieważ substancji odżywczych jest tylko sześć, a są to: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, minerały i woda. Po wyeliminowaniu węglowodanów co dominuje w takiej diecie - witaminy, minerały i woda? Warzywa, owszem, są zasadowe. Nie silnie, ale są. No i co z tego? Węglowodanem dominującym w warzywach jest celuloza, która dla człowieka nie stanowi substancji odżywczej. Tak więc z odżywczego punktu widzenia, a o tym jest mowa, warzywa są niskowęglowodanowe, a to oznacza, że w organizmie występuje deficyt glukozy, co zmusza wątrobę do produkcji ciał ketonowych. Proszę jeszcze raz przeczytać ten krótki artykuł i postarać się zrozumieć, co tam jest napisane. http://portal.Bioslone.pl/kwasowosc_organizmu

ad 2. W bardzo prosty - deficyt glukozy zmusza wątrobę do produkcji ciał ketonowych, o czym była mowa ciut wcześniej.

PS
Kurczę! Jestem zbity z tropu! Staram się pisać tak jasno, żeby każdy głupi mógł zrozumieć, a tu masz... Teraz już nie wiem, jak mam pisać, żeby to było jasne dla każdego.
« Ostatnia zmiana: 14-12-2012, 10:12 wysłane przez Mistrz » Zapisane

Kto nie wie nic... musi wierzyć we wszystko!
Luki27
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: maj 2011
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 272

« Odpowiedz #17 : 14-12-2012, 12:01 »

Kurczę! Jestem zbity z tropu! Staram się pisać tak jasno, żeby każdy głupi mógł zrozumieć, a tu masz... Teraz już nie wiem, jak mam pisać, żeby to było jasne dla każdego.

Może tak, żeby zrozumiał każdy mądry?
Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2010
Wiedza:
Wiadomości: 781

« Odpowiedz #18 : 14-12-2012, 12:10 »

Cytat
Nie chodzi, wszako o to, aby ludzie czytali, ale aby myśleli.

(Monteskiusz)


Zapisane

"Człowiek, który by po 30 roku życia radził się lekarza, dawałby dowód swojej głupoty, gdyż świadczyłoby to o tym, że do tej pory nie nauczył się żyć rozsądnie." Tyberiusz
Brajan30
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 07.03.2010
NIA: 24.11.2012
Wiedza:
Skąd: Toruń
Wiadomości: 349

« Odpowiedz #19 : 14-12-2012, 16:01 »

"Ludzie będący na diecie niskowęglowodanowej, w której dominują białka i tłuszcze, a więc produkty wybitnie zakwaszające, skutki zakwaszenia odczuwają najszybciej po roku jej stosowania"
To jest ciekawe stwierdzenie któremu warto się przyjrzeć. W Polsce najbardziej znana odmiana niskowęglowodanówki to dieta optymalna. Ostatnie podrążyłem temat pH, czytając wykłady biochemika Ponomarenki, który już przed kilku laty zwracał uwagę na pH przy dietach niskowęglowodanowych, gościu był dosyć bezstronny w swych wnioskach jeśli idzie o pH, i on taką hipotezę postawił że zdrowy organizm owszem potrafi utrzymać stałe pH, ale każda adaptacja organizmu odbywa się jakimś kosztem, czyli mówiąc krótko czy nie jest to zaciąganie takiego kredytu zdrowia i podaje tu przykład Eskimosów, którzy zaadaptowali się do niezwykle ciężkich warunków życia, ale trudno wśród nich było znaleźć stulatków.
Drążąc temat pH, znalazłem też ciekawe stwierdzenie Bonifacego Czerniaka, jest to gościu który kilka lat temu zachorował na raka jelita grubego i jak sam twierdzi dieta optymalna uratowała mu życie, nie mniej jednak on stawia dosyć ciekawą tezę na swojej stronie, (oczywiście zupełnie niepotrzebnie reklamuje na swojej stronie te różne „wody i ogłupiacze”), oto co pisze Bonifacy Czerniak:
„Niezbędne jednak są do równowagi KWASOWO-ZASADOWEJ. Dlatego wśród OPTYMALNYCH jest tak duża grupa zakwaszonych, a co za tym idzie chorych ludzi. Zupełnie zbędne jest opuszczanie tego padołu w połowie swego życia, jak chociażby Prezesa Stowarzyszenia Optymalnych, które powołał do życia i cały czas mu przewodniczył. Dziś wiem, że największym bandytą odpowiedzialnym za nowotwory jest ZAKWASZENIE, STRES i ogromna ilość KANCEROGENÓW(związków chemicznych) w organizmie.”
Więcej na stronie: http://www.arkadia-polania.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=65&Itemid=60

Ja oczywiście nie wiem czy jest to wniosek właściwy, nie mniej jednak w ostatnich latach sporo znanych i czołowych przedstawicieli diety optymalnej zmarło na raka.
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!