Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 13:38 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Glutaminian sodu  (Przeczytany 17875 razy)
Xemonoj
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 5.02.2013
Wiadomości: 406

« : 18-04-2015, 11:54 »

Czemu właściwie ten glutaminian sodu jest uważany za szkodliwy?
Skoro to ekstrakt z roślin, wodorostów - kombu, czy jest szkodliwy ogólnie czy szkodliwy na tej samej zasadzie co na przykład sól - mało ok, za dużo nie ok?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Glutaminian_sodu
http://cojesc.net/glutaminian-sodu-fakty-i-mity/
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #1 : 18-04-2015, 17:10 »

Cytat
Czemu właściwie ten glutaminian sodu jest uważany za szkodliwy?
Skoro to ekstrakt z roślin
To co z tego, że to ekstrakt z roślin? Kurara to także ekstrakt z roślin: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kurara_%28trucizna%29
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Xemonoj
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 5.02.2013
Wiadomości: 406

« Odpowiedz #2 : 18-04-2015, 17:38 »

Cytat
Czemu właściwie ten glutaminian sodu jest uważany za szkodliwy?
Skoro to ekstrakt z roślin
To co z tego, że to ekstrakt z roślin? Kurara to także ekstrakt z roślin: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kurara_%28trucizna%29
Ok, ale chodzi mi o spożycie glutaminianu, nie o wstrzykiwanie go sobie.
Chodzi i o to, jak będzie reagował na niego organizm gdy znajdzie się w przewodzie pokarowym, tzn. czy znajdując się w przewodzie pokarmowym jest bardziej szkodliwy niż np. gluten?

Właściwości trujące kurary dotyczą tylko sytuacji bezpośredniego przedostania się substancji do krwiobiegu. Spożycie kurary jest nieszkodliwe, gdyż nie jest wchłaniana przez przewód pokarmowy.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #3 : 18-04-2015, 18:57 »

To można zamiast kurary podać przykład muchomora sromotnikowego, ale nie o to chodzi. Rzecz w tym, że nie jest uzasadnione pianie z zachwytu, bo coś tam jest pochodzenia naturalnego.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Xemonoj
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 5.02.2013
Wiadomości: 406

« Odpowiedz #4 : 18-04-2015, 18:58 »

To można zamiast kurary podać przykład muchomora sromotnikowego, ale nie o to chodzi. Rzecz w tym, że nie jest uzasadnione pianie z zachwytu, bo coś tam jest pochodzenia naturalnego.
Rozumiem. Ale pomijając jego pochodzenie, jak bardzo jest szkodliwy?
Zapisane
Luciano
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 767

« Odpowiedz #5 : 19-04-2015, 12:25 »

Wydaje mi się, że jest szkodliwy choćby w ten sposób, że sprawia, że pokarm z glutaminianem sodu jest smaczny, pomimo, że pierwotnie smaczny nie jest. Czy nie oszukujemy w ten sposób naszego organizmu? Rzesze ludzi są ogłupiane tym składnikiem w taki sposób, że pokarm bezwartościowy wydaje się być smaczny. Niektórzy ludzie są wręcz uzależnieni w ten sposób od niektórych przetworzonych wynalazków, np. zupek chińskich. Zamiast zjeść coś wartościowego ludzie zapychają się smacznymi i tanimi produktami.

Ponadto glutaminian sodu ma sprawiać, że ludzie będą chcieli jeść większe porcje tychże produktów. Obecnie ludzkość na silną wolę nie choruje, zaś z drugiej strony jest ona wystawiana na próbę, właśnie przy użyciu polepszaczy smaku.

Na koniec zadaję pytanie: po cóż usprawiedliwiać glutaminian sodu, kiedy istnieje coś takiego jak sól?
Zapisane

Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
Luciano
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 767

« Odpowiedz #6 : 19-04-2015, 12:28 »

Jako ciekawostkę dodam tylko, że podczas ostatniej biesiady wielkanocnej wujaszek na deser wcinał dwie zupki chińskie, podczas gdy stół cały był zastawiony pysznymi potrawami.
To samo obserwuję na wszelkiego rodzaju wypadach poza miasto. Na każdym grillu znajdzie się ktoś, a nawet całe bandy, które żrą zupki chińskie, kiedy inni wcinają pyszne grillowane potrawy.
Zapisane

Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
Domi5
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16-06-2011
Wiedza:
Wiadomości: 1.414

« Odpowiedz #7 : 19-04-2015, 13:44 »

Zupki chińskie i chipsy uzależniają i sama jestem tego przykładem. Detoks trochę trwał i już po produkty z glutaminianem sodu nie sięgam. Produkty te są szybko uzależniające i niestety ich smak jest wyrazisty i nie jest łatwo tak dobrze doprawić naturalnie potrawy, żeby było równie dobre. Nie jest łatwo, ale jest to możliwe. ;-)
Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510

« Odpowiedz #8 : 19-04-2015, 17:59 »

Produkty te są szybko uzależniające i niestety ich smak jest wyrazisty i nie jest łatwo tak dobrze doprawić naturalnie potrawy, żeby było równie dobre. Nie jest łatwo, ale jest to możliwe. ;-)
Dla mnie szkoda zabijać naturalny smak potraw dużo ilością przypraw. Tak się głównie robi, jak ma się już do czynienia z mocno 'pachnącym' mięsem msn-wink.
Zapisane

"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #9 : 19-04-2015, 18:12 »

Dodawanie glutaminianu sodu czy gotowanie wg pińciu przemian ma na celu oszukanie naszych zmysłów. Zawsze powtarzam, iż dobra kucharka, która potrafi z niejadalnego w gruncie rzeczy kurczaka-zdechlaka z hipermarketu uczynić rarytas, potrafi tym sposobem zniszczyć zdrowie rodzinie lepiej od dobrego lekarza, który od złego rożni się tym, że zna więcej szkodliwych leków.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
ArtComp
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 58
MO: 23.01.2017
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 151

« Odpowiedz #10 : 15-06-2016, 21:06 »

Xemonoj - obejrzyj sobie ten film na początek. Można co prawda mieć obawy, że prezentację wykonuje młody człowiek, ale w jej trakcie powołuje się na prace Russella Blaylocka, który był neurochirurgiem i przez wiele lat zajmował się glutaminianem sodu.

Ten ostatni napisał kilka książek, z których jedna miała jakże wymowny tytuł Excitotoxins: The Taste That Kills (Ekscytotoksyny: Smak który zabija)

A tutaj masz krótkie wyjaśnienie terminu ekscytotoksyczność.
Zapisane

| ZZO | DP | MO | KB | OJ | SO | GBG | SB
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.281

« Odpowiedz #11 : 15-06-2016, 22:31 »

No to mogę i ja dorzucić coś od siebie. Glutaminian jest coraz częściej źle odbierany, więc na etykietach może również widnieć jako "ekstrakt drożdżowy" (zwłaszcza w produktach dla dzieci i tych "bio"), E621, E622, E623, E624, E625, "wzmacniacz smaku", "maltodekstryna". Tak samo jak gluten, może być dodawany do składnika o nazwie "aromat".
« Ostatnia zmiana: 16-06-2016, 06:32 wysłane przez Gloria » Zapisane

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!