Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 13:42 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Cukinia, kabaczek, patison-przepisy sezonowe  (Przeczytany 3963 razy)
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« : 20-08-2015, 16:12 »

Na urlopie zrobiłam zupę krem z cukinii, polecam.
1 cukinia średnia
3 pomidory bez skóry
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 duża cebula
zielona pietrucha -dużo
pieprz, kminek mielony, majeranek, sól
Warzywa pokroić, cukinię nie obierać ze skóry, podsmażyć na maśle klarowanym, zalać 2 szklankami wody, poddusić. Zmielić blenderem, na koniec dodać pietruchę zieloną.
Ja podałam z ziarnami dyni uprażonymi na patelni, ale można zupę popijać np.do dania mięsnego.
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #1 : 01-09-2015, 12:08 »

Kotleciki
25 dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
1 szklanka startej, na dużych oczkach, cukinii lub kabaczka
1 cebula - pokrojona w kostkę
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 jajka
sól, pieprz, cząber
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę, odstawić na 15 minut i smażyć małe kotleciki na maśle klarowanym lub smalcu. Małe są smaczniejsze, niż duże. smile
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #2 : 02-09-2015, 10:29 »

Dzisiaj koleżanka przyniosła kotleciki z czarnuszką:
1 spora cukinia- starta na dużych oczkach i odciśnięta
2 jajka
1 duża cebula - starta i zeszklona na maśle klarownym
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki z cieciorki - lub innej bezglutenowej
1 łyżka czarnuszki
koperek zielony
sól i pieprz
Składniki wymieszać, na chwile odstawić, formuować kotleciki i smażyć na maśle lub smalcu.
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!