Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 13:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mąka bezglutenowa  (Przeczytany 69120 razy)
Magmar
Stały bywalec
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 43
MO: 05.08.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 228

« : 21-08-2009, 10:14 »

Mam uczulenie na gluten, więc wykluczyłam go ze swojego jadłospisu. Znalazłam kilka ciekawych przepisów na różne wspaniałości i tam jako składnik jest podana mąka bezglutenowa. Co o tym sądzicie?
Zapisane
Jawor
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 82
MO: 2006-02-01 do 15.04.2012 i od 15.01.2013 do 13.06.2014
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 68

« Odpowiedz #1 : 27-08-2009, 17:56 »

Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu. Ja używam mąki kukurydzianej na "naleśniki" wykorzystując białka jajek. Sposób przyrządzenia jest następujący:
- białko z 2-ch lub 3-ch jajek
- 2-3 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
- 1 łyżka stołowa dobrej śmietany
Do mąki dodać odrobinę wody i śmietanę oraz wymieszać na gęstą masę.
Dodać białko, odrobinę soli i dokładnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym smalcu z dwóch stron.
Życzę smacznego. Mnie bardzo smakują.
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:00 wysłane przez Solan » Zapisane
Laokoon
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 44
MO: 01-08-2008, z przerwami
Wiedza:
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 2.510

« Odpowiedz #2 : 27-08-2009, 18:16 »

Dzięki za ten przepis, mnie już też czasami męczy niejedzenie chleba, szczególnie przy takich daniach jak jajecznica czy kaszanka (wiele innych). Może takie pieczywo kukurydziane byłoby dobre.

Pamiętam, że u nas kiedyś piekli kukurydziane pieczywo, ale nie wiem, czy to było 100%, czy tylko z domieszką.

Istnieje coś takiego jak mąka bezglutenowa (niekukurydziana)?
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:01 wysłane przez Solan » Zapisane
Magmar
Stały bywalec
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 43
MO: 05.08.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 228

« Odpowiedz #3 : 28-08-2009, 10:31 »

Mąkę bezglutenową widziałam w sklepie zielarskim, tylko nie wiem czy można wierzyć, że ona rzeczywiście jest bezglutenowa.
Zapisane
Mr. R
Stały bywalec
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295

« Odpowiedz #4 : 28-08-2009, 16:23 »



Istnieje coś takiego jak mąka bezglutenowa (niekukrydziana) ?
Jest jeszcze mąka gryczana i amarantusowa. Z gryczanej można robić z powodzeniem naleśniki.
Zapisane
Jawor
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 82
MO: 2006-02-01 do 15.04.2012 i od 15.01.2013 do 13.06.2014
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 68

« Odpowiedz #5 : 28-08-2009, 17:12 »

Mąka ryżowa też jest bezglutenowa i antyalergiczna.
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:01 wysłane przez Solan » Zapisane
Mr. R
Stały bywalec
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295

« Odpowiedz #6 : 28-08-2009, 17:51 »

Mąka ryżowa też jest bezglutenowa i antyalergiczna
Najpewniej jest też wysoko przetworzona.

Amarantus to też jakieś cuda na kiju promowane przez medycynę naturalną i eko-sklepy, chociaż Zibi kiedyś pozytywnie się na temat tej mąki wypowiadał więc pewnie jest bezpieczna.
« Ostatnia zmiana: 28-08-2009, 18:21 wysłane przez Rysiek » Zapisane
Grzegorz
« Odpowiedz #7 : 28-08-2009, 21:32 »

Cytat
antyalergiczna
A co to znaczy? Że jak zacznę to jeść, to zniknie mi jakaś alergia?
Zapisane
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #8 : 29-08-2009, 11:51 »

To nie problem w domu zrobić mąkę jaglaną, gryczaną, ryżową, fasolową, z ciecierzycy, migdałów, orzechów, czy grochową. Wystarczy zmielić surowe - tj. nieugotowane, nienamoczone! (oczywiście kasza gryczana nieprażona). Niemniej po tym, co usłyszałam o mieleniu i niszczeniu struktur skrobi zastanawiam się, czy to na pewno dobre. Nie kupisz w piekarni czystego chleba kukurydzianego, tam jest np. 30% mąki kukurydzianej, a 70% mąki pszennej, kukurydziana jest do smaku. Nawet mąka kukurydziana może być "zanieczyszczona" glutenem w zakładzie, a zanim zmielisz mąkę gryczaną czy jaglaną, to warto je przejrzeć, bo są w nich inne zboża. Jest jeszcze mąka z sorgo, bobu, skrobi kukurydzianej i z tapioki (manioka) - podobno bardzo fajna. Firmy oferujące produkty bez glutenu oferują produkty robione z tych mąk, ale także skrobi pszennej, uzyskanej technologicznie i z dodatkami gumy ksantanowej. Skrobia pszenna posiada śladowe ilości glutenu, tolerowane przez wiele osób, które jeść go nie mogą, ale ma go więcej niż produkty naturalnie bezglutenowe.
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:03 wysłane przez Solan » Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Chamomillka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 691

« Odpowiedz #9 : 29-08-2009, 14:36 »

 smile Mała poprawka: "z dodatkami  gumy ksantanowej". Jest to polisacharyd (wielocukier), który ma właściwości zagęszczające i żelujące.
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:04 wysłane przez Solan » Zapisane

"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym"  Ks. Jan Twardowski
Jawor
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 82
MO: 2006-02-01 do 15.04.2012 i od 15.01.2013 do 13.06.2014
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 68

« Odpowiedz #10 : 02-09-2009, 08:40 »

Cytat
antyalergiczna
A co to znaczy? Że jak zacznę to jeść, to zniknie mi jakaś alergia?
Chodzi tu o to, że ta mąka nie uczula. Tak ja myślę. To stwierdzenie "antyalergiczna" znalazłem w opisie tej mąki.
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:04 wysłane przez Solan » Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #11 : 02-09-2009, 08:44 »

Mąka ryżowa też jest bezglutenowa i antyalergiczna

Cytat
To stwierdzenie "antyalergiczna" znalazłem w opisie tej mąki.
Warto to zaznaczać i nie powtarzać treści ulotek jako prawdy objawionej msn-wink.
Zapisane
Chamomillka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 691

« Odpowiedz #12 : 02-09-2009, 10:14 »

Warto, tym bardziej, że znam niejedną osobę, uczuloną na ryż właśnie  msn-wink.
Zapisane

"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym"  Ks. Jan Twardowski
Anula
« Odpowiedz #13 : 02-09-2009, 14:56 »

A ja wczoraj jako eksperyment kulinarny, na szczęście udany, zrobiłam z mąki kukurydzianej pyszne placuszki z jabłkiem. Moje dzieci określiły je jako "Ptasie mleczko z jabłkami". Są bardzo delikatne, ale nie sprawiają problemu przy smażeniu, nie rozpadają się, pewnie dzięki dodanym jajkom. Dla zainteresowanych podaję przepis: ok. 25 dkg maki kukurydzianej, 0,5 l dobrego kefiru, dwa jajka, sól, cukier waniliowy, no i pokrojone cienko lub starte na tarce z dużymi oczkami 1 lub 2 jabłka, cukier puder do posypania. Kawałki jabłka nie mogą być zbyt grube, gdyż placuszki są dość cienkie.
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:05 wysłane przez Solan » Zapisane
Fasolka
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-11-2008, mąż: 09-02-2009, koktajl: 12-2008
Wiadomości: 142

« Odpowiedz #14 : 04-09-2009, 22:03 »

Robię podobne placuszki, z tym, że nie dodaję kefiru i cukru waniliowego i nie posypuję cukrem pudrem, za to dodaję odrobinę miodu. Też są dobre.
Zapisane
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #15 : 05-09-2009, 01:03 »

Naprawdę mnóstwo jest mąk bezglutenowych, zachęcam do ich używania. Nie mają co prawda lepiszcza - glutenu - ale w wielu przepisach to nie przeszkadza, a innych w trzeba dodać dodatkowe jajko (jako lepiszcze). Dziś jadłam placki ziemniaczane z mąką ziemniaczaną i kukurydzianą. Naprawdę pyszne!
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:05 wysłane przez Solan » Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #16 : 05-09-2009, 01:08 »

To prawda. Do dzisiaj stoją twardo mury zbudowane w średniowieczu w których do spajania kamieni użyto jajka. Tak więc: dla chcącego nic trudnego.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Lucy
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299

« Odpowiedz #17 : 05-09-2009, 09:56 »

Biedrono, czy do placków ziemniaczanych dodajesz jajka?
Najlepiej podaj proszę proporcje.
Zapisane

Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
Fasolka
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-11-2008, mąż: 09-02-2009, koktajl: 12-2008
Wiadomości: 142

« Odpowiedz #18 : 05-09-2009, 12:46 »

Lucy, ja dodaję przeważnie jedno jajko na około 1 kg ziemniaków, ale trudno mi podać dokładne proporcje, bo ja w kuchni większość rzeczy robię "na oko" smile.
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:06 wysłane przez Solan » Zapisane
Iza38K
« Odpowiedz #19 : 05-09-2009, 16:26 »

Lucy, ja daję czasem dużo jajek (nawet do 8 na 2 kg ziemniaków) do ciasta ziemniaczanego. Wg mnie zdecydowanie podnoszą smak placków. Jak mi się chce, to z białek jaj ubijam pianę i dodaję do ciasta - wtedy placki są puszyste. Ale muszę mieć czas na takie zabawy smile.
« Ostatnia zmiana: 23-02-2012, 13:06 wysłane przez Solan » Zapisane
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!